CERTYFIKAT AKREDYTACJI
JEDNOSTKI KONTROLUJĄCEJ

Strona główna
Informacje, komunikaty
UWAGA! WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU A
O Nas
Oddział Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku
Oddział Epidemiologii
Oddział Higieny Komunalnej
Oddział Higieny Pracy
Oddział Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego
Oddział Higieny Dzieci i Młodzieży Szkolnej
Oddział Oświaty i Promocji Zdrowia
Raporty Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Przemyślu
Sprawy do załatwienia
Działalność usługowa
Przydatne Linki
Dokumenty do pobrania
Galeria
Ostatnia aktualizacja:
10.11.2017
POWIATOWA STACJA SANITARNO - EPIDEMIOLOGICZNA W PRZEMYŚLU
UWAGA! WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU A
KOMUNIKAT WS. WZW TYPU A

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Przemyślu, informuje, że na terenie miasta i powiatu przemyskiego od początku roku do dnia 31.10.2017 r. nie odnotowano żadnego przypadku zachorowania na wirusowe zapalenie wątroby typu A.

Niemniej jednak z danych NIZP-PZH wynika, iż w okresie od 1 stycznia do 31 października 2017 r. zanotowano 2205 przypadków zachorowań na wirusowe zapalenie wątroby typu A, popularnie zwane żółtaczką pokarmową lub chorobą brudnych rąk. Stanowi to ponad 75 -krotny wzrost w porównaniu z analogicznym okresem w roku 2016.

Przez lata sytuacja epidemiologiczna w przypadku zachorowań na WZW typu A w Polsce była stabilna. Najwyższy wzrost zachorowań odnotowano w 2009 r. i wyniósł on 652 przypadków. Zarejestrowana do końca października tego roku liczba chorych znacznie przekracza ówczesną liczbę zachorowań.

Do końca października br. na terenie województwa podkarpackiego zarejestrowano 23 przypadki zachorowań, przy czym na koniec roku 2016 zarejestrowano tylko 6 przypadków zachorowań na WZW A wśród mieszkańców woj. podkarpackiego.

Wirusowe zapalenia wątroby typu A szerzy się głównie drogą pokarmową. Do zakażenia może dojść również drogą seksualną oraz rzadko poprzez krew drogą naruszenia ciągłości tkanek”. Od momentu zakażenia do chwili wystąpienia objawów chorobowych mija od 15 do 50 dni (średnio jeden miesiąc).

Do zakażenia może dojść poprzez bezpośredni kontakt z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce), najczęściej poprzez spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców) i skażonej wody.

Choroba łatwo się szerzy w zbiorowiskach dzieci (przedszkola, szkoły) oraz pomiędzy domownikami. W związku z powyższym należy przestrzegać elementarnych zasad higieny po wyjściu z toalety a także w trakcie przygotowywania posiłków - dokładnie myć ręce.

W zakładach produkcyjnych i rozprowadzających żywność powinny znajdować się między innymi środki do dezynfekcji toalet, do dezynfekcji rąk, a w przypadku kontaktu z żywnością nieopakowaną - używanie rękawiczek jednorazowych.

Nie ulega wątpliwości, że podstawowym zabezpieczeniem przed zachorowaniem są szczepienia ochronne. W wypadku szczepienia przeciwko WZW typu A są one płatne.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny

           w Przemyślu

mgr inż. Barbara Honicka


Copyright 2008 Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Przemyślu. All rights reserved.